Ik ben er trots op dat ik geboren ben in New York en vind het daarom erg leuk om mensen op weg te helpen om hun eerste trip naar New York City te plannen. Ik heb een 5-daags reisschema gemaakt voor NYC met daarin tips over wat er te zien is en waar je kunt eten (voornamelijk in Manhattan), voor ieder budget. Het is een reisgids met o.a. lokale hotspots waarmee ik je wil aanmoedigen om de kleinere en minder toeristische plekjes te bekijken die New York zo speciaal maken, alhoewel ik ook veel van de bekende attracties behandel.
The Big Apple heeft het hele jaar door zoveel te bieden, dus de meeste tips kun je ook gebruiken voor in de vakanties en rond de feestdagen. Deze reisgids is inclusief een GRATIS downloadbare kaart, met daarop de leukste plekken die je moet bezoeken in New York City in 5 dagen tijd.
FYI: Dit voorgestelde reisschema is voor 5 dagen en het kan zijn dat niet alles jouw cup-of-tea is. Voel je vrij om er wat tips en activiteiten uit te halen, maar onthoud dat New York City HUGE is en dat je door het reisschema om te gooien wellicht een groter stuk moet overbruggen met de trein of taxi.
Hoeveel dagen doorbrengen in NYC? 5 dagen in New York City is eigenlijk een perfecte reisduur voor een eerste bezoek aan NYC. Je zou ervoor kunnen kiezen om er 3 dagen door te brengen, maar dan kun je niet alles van je bucket list afstrepen, dus dan zou je nog een keer terug moeten komen voor de rest.
Voordat je naar New York City gaat: Download Google Maps & de GRATIS kaart onderaan deze blog met alle genoemde hotspots en download Yelp voor restaurants.
Contents
- 1 Hoe kom je in NYC?
- 2 Waar je het beste kunt verblijven in New York City & hoeveel zakgeld je nodig hebt
- 3 Lees verder voor het 5-daagse reisschema voor NYC!
- 4 Dag 1: De Must-Sees met een twist
- 5 Dag 2: De intellectueel en het feestbeest
- 6 Dag 3: De iconische highlights
- 7 Dag 4: De klassiekers van NYC
- 8 Dag 5: De cultuurliefhebber (Queens)
- 9 Laatste tip: plan vooruit!
- 10 Ben jij al naar New York City geweest?
Hoe kom je in NYC?
Als je al aan de Oostkust van de Verenigde Staten bent, dan kun je de Megabus nemen. Deze brengt je direct naar Manhattan. In de andere gevallen vlieg je naar JFK, LaGuardia of Newark. JFK Airport is makkelijk te bereiken met de Airtrain & A train en/of de LIRR.
Voor het vliegveld van LaGuardia moet je de bus en de trein nemen, maar het is een korte rit naar Manhattan. Newark International Airport ligt in New Jersey, dus plan hierbij ongeveer 30 minuten in voor het openbaar vervoer in New Jersey. Klik hier voor meer tips over hoe je de metro gebruikt in New York City.
Waar je het beste kunt verblijven in New York City & hoeveel zakgeld je nodig hebt
New York is duur. Als je niet een al te krap budget hebt, kun je het beste verblijven in Midtown of the Village, omdat deze locaties voor sightseeing het makkelijkst zijn. Ben je op zoek naar een meer alternatieve ervaring en/of een goedkopere optie, mét een korte treinrit naar de hotspots? Dan kun je het beste verblijven in Astoria of Long Island City in Queens. Wil je liever in Brooklyn slapen? Zoek dan naar een hotel in Williamsburg, Dumbo of Clinton Hill.
Voor meer tips over hoeveel (zak)geld je nodig hebt in New York City kun je mijn blogpost Master NYC on a budget lezen. Alle activiteiten die ik hierin noem zijn $10 of goedkoper. Houd er rekening mee dat je per persoon $50 of meer uitgeeft aan eten, $20 aan activiteiten, $70-$100 aan een hotel (één kamer) en nog wat extra als je op stap wilt gaan (cocktails kosten vaak tussen de $10-$15).
Lees verder voor het 5-daagse reisschema voor NYC!
Dag 1: De Must-Sees met een twist
Vandaag ga je New York City op zijn best ervaren: pizza, geschiedenis en iconische uitzichten.
Bezoek het 9/11 Memorial ($2 reserveringskosten). Opmerking: wees alsjeblieft respectvol voor degenen die hier zijn overleden en kom niet aan de bloemen die er zijn neergelegd en neem geen selfies met een big smile.
Loop vervolgens een paar straten verder en bewonder Woolworth Building, één van de mooiste oude wolkenkrabbers van New York uit de jaren 1910.
Loop naar boven, richting Chinatown. Zorg ervoor dat je contant geld meeneemt en geloof me als ik je vertel dat de tassen die je op straat aangeboden krijgt geen échte Chanel tassen zijn. Mijn favoriete (en goedkope) plekken om te lunchen in Chinatown zijn:
- Thai Son, mijn favoriete Vietnamese restaurant voor een goedkope lunch. De Pho is fantastisch.
- Eet noodles bij Xi’an Famous Foods (zit in Chinatown).
- Bubble tea (voor als je nog niet zo’n honger hebt!)
Nadat je gegeten hebt, kun je een bezoek brengen aan het Tenement Museum, waar je alles te weten komt over het immigranten verleden van New York, en hoe het leven – amper 100 jaar geleden – in Chinatown was.
Loop over de Brooklyn Bridge.
Stop bij Brooklyn Roasting Company voor een kop koffie en geniet van de Brooklyn vibes, voordat je naar de Brooklyn Promenade loopt voor een panoramisch uitzicht over Manhattan.
Ga voor het avondeten naar Grimaldi’s Pizza. (Cash only). Deze beroemde pizzeria serveert heerlijke, betaalbare pizza’s met een dunne korst die tot in perfectie zijn bereid! Tip: De locatie onder de brug wordt er met zonsondergang nóg beter op.
Neem ‘s avonds een paar drankjes in het trendy Williamsburg bij Union Pool of Night of Joy en geniet van het uitzicht op Manhattan vanuit de rooftop bar. Vooral in de zomer mag je dit niet missen!
Ben je niet zo’n fan van de hipster-scene? Ga dan via de Brooklyn Bridge terug naar Manhattan en geniet van het uitzicht op de verlichte skyline voordat je naar Battery Park loopt om vanuit daar de gratis veerboot naar Staten Island te pakken voor een adembenemend uitzicht op het Vrijheidsbeeld.
Dag 2: De intellectueel en het feestbeest
Op deze dag staat het wandelen door een aantal historische wijken centraal voordat je cultuur gaat opsnuiven. En voor degenen die van uitgaan houden: je wilt zeker de High Line bewandelen, Greenwich Village verkennen en Chelsea ontdekken, want deze wijken bieden het beste nachtleven van New York!
Eerst bewandel je de Highline voor een fantastisch uitzicht op de skyline van Manhattan. De highline was vroeger een treinspoor, wat nu prachtig is opgeknapt en vol met planten en bomen staat. Stop vervolgens bij een van de vele stalletjes in Chelsea Market voor een lekkere brunch, voordat je verder loopt door het chique Chelsea.
Deze wijk was vroeger het Meatpacking District, maar tegenwoordig kunnen de shopaholics hier hun hart ophalen, want je kunt er geweldig shoppen in boetiekjes en antiekwinkels. Klik hier voor de Chelsea Brunch Guide!
Loop daarna door Greenwich Avenue of West 4th Avenue om de schilderachtige huizen te bekijken of even te neuzen in de interessante winkeltjes in Greenwich Village. Vergeet ook niet om te stoppen bij Stonewall, de plek waar de homorechtenbeweging in het leven werd geroepen. Kom vervolgens even tot rust met een bakje koffie in een van de geweldige cafés of koffietentjes die je in deze buurt vindt.
Loop naar het iconische Washington Square Park (naast de Universiteit van New York). Hier kun je lekker mensen kijken of een potje schaken, voordat je doorloopt naar Union Square. Je kunt hier naast ‘gewoon shoppen’ ook terecht voor een gave Farmer’s Market in het weekend. Stop in the Strand, een van de beste onafhankelijke boekwinkels in New York.
PS.: het duurt ongeveer een uur om van de Chelsea Market naar Union Square te lopen, dus als je vroeg vertrekt, heb je genoeg tijd over voor een museum of een andere must-see.
Ga in de avond terug naar the Village om naar een van New York’s vele (dure) speakeasy bars te gaan (verborgen bar, waarvan je aan de buitenkant niet kunt zien dat het een bar is), zoals Employees Only of Please Don’t Tell. Reserveer van te voren en kies een leuke outfit uit. Chelsea and the Meatpacking District zijn dé plekken om ‘s avonds/’s nachts uit te gaan (als je daar van houdt). The Standard staat bekend om zijn gave rooftop bar, hoewel het vrij lastig kan zijn om daar binnen te komen.
Als je geen fan bent van chique cocktailbars, maar meer iets alternatiefs zoekt, dan biedt New York je vele andere mogelijkheden. Zo kun je naar het IFC Movie Theatre voor zeldzame Indie-films of naar Comedy Cellar voor een late night comedy show. Zin in een late snack? Veselka serveert 24-uur per dag Oekraïnse borsjt en perogies.
Dag 3: De iconische highlights
Begin je dag in het prachtige Grand Central Terminal en ga op zoek naar de Whispering Gallery.
Loop naar de New York Public Library en neem onderweg de iconische architectuur van het Flatiron, Chrysler & Empire State Building in je op.
Voor lunch kan ik je adviseren om net als vele anderen uit Manhattan te gaan eten bij Shake Shack in Bryant Park. (Kleed je in de winter wel warm aan, want je kunt er niet zitten!). In Bryant Park kun je in de wintermaanden mensen zien schaatsen terwijl je een hapje aan het eten bent. In de directe omgeving kun je shoppen bij het gigantische Macy’s op Herald Square.
Als je een kunstliefhebber bent, bezoek dan zeker het Museum of Modern Art. Zo niet, ga dan lekker winkelen op Fifth Avenue. In november en december mag je dit al helemaal niet missen! Lees hier meer tips over New York tijdens de feestdagen.
Een goed diner hoeft niet duur te zijn! Ga naar Halal Guys voor goedkope, maar verrukkelijke take-out kip met rijst; Pio Pio voor heerlijk Peruaans eten of Empanada Mama voor – je raadt het al – empanadas. Drink na het avondeten een drankje bij Pod 39 Rooftop en bewonder de zonsondergang en de ongelooflijke skyline vanuit deze toffe rooftopbar.
Ga ‘s avonds laat – wanneer het al pikdonker is – naar Times Square, met zijn felle lichten. (Geloof me, het is net alsof het overdag is!)
Dag 4: De klassiekers van NYC
Als het lekker weer is kun je de hele dag relaxen in Central Park, maar je zou ook naar the Met kunnen gaan; één van mijn favoriete museums met een collectie van wereldklasse! Het American Museum of National History is ook een geweldig museum en is wat leuker voor gezinnen en/of liefhebbers van dinosauriërs. Helaas is the Met gestopt met haar pay-what-you-wish entree, maar ook met de reguliere toegangsprijzen is het nog zeker de moeite waard.
Haal een bagel met gerookte zalm bij Zabar’s of ga voor een brunch met alcohol bij Calle Ocho.
Ga voor een paar uren naar het American Museum of Natural History als je met kinderen op pad bent, of ga naar the Met. Mijn favorieten van the Met zijn de Egyptische tempel, de muziekinstrumenten, de wapenuitrusting en de pre-20e eeuwse kunst. Sla de tuin bovenop het dak niet over, want dat biedt een fantastisch uitzicht. Neem je eigen yoghurt mee voor een Gossip Girl foto. (XOXO)
Ga naar Central Park en bezoek het Belvedere Castle, Bethesda Terrace en Sheep Meadow voor een lekkere luie picknick. Oh, sla the Boathouse ook niet over! En als je van hardlopen houdt, raad ik zeker aan om ‘s ochtends een keer the Reservoir te rennen. Check in de zomer even het Summerstage-programma voor gratis muziekshows.
Voor een leuk en modern etentje kun je terecht bij Thalia of de Russian Tea Room. Liever een makkelijke – en typisch New Yorkse – hap? Neem een (beroemde) NYC-hotdog! Koop het alleen niet bij één van de vele eetstalletjes op straat, maar ga naar Grey’s Papaya en eet je hotdog met een smoothie erbij, als een echte local! Voor het toetje ga je naar het bekende Junior’s, voor een lekkere New Yorkse cheesecake.
Dag 5: De cultuurliefhebber (Queens)
Hier ben ik opgegroeid: in Queens. (Nee, niet iedereen woont in Manhattan.) Queens was zelfs uitgeroepen tot Lonely Planet’s #1 destination in the world in 2015 vanwege het verrukkelijke eten en de fantastische cultuur. Echt waar!
Neem de trein naar Astoria en bezoek het Museum of Moving Image in de ochtend. Voor iedere filmfanaat – of iedereen die met kinderen op pad is – zal dit museum hemels zijn! Ze hebben oude filmsets van klassiekers zoals Seinfeld, interactieve tentoonstellingen en vele rekwisieten van films (zelfs van Star Wars).
Lunch: bezoek het dichtbijgelegen Jackson Heights voor het lekkerste Latijns Amerikaanse of Indische eten in NYC. (Yelp!)
Voor de rest van de dag kun je kiezen uit vele opties.
Stop bij Flushing Meadow Park (vooral in de zomer!) om de iconische Unisphere te bewonderen en bekijk de NYC Panorama, een miniatuurversie van New York City in het moderne Queens Museum of Art.
Houd je van kunst/sculpturen? Bezoek het Noguchi Museum voor prachtige Japanse sculpturen en een zentuin, PS1 voor avantgarde-exposities of het gratis Socrates Sculpture Park voor gratis beeldhouwwerken.
Zin in bier? Ga dan naar de Bohemian Beer Garden om even te relaxen of ga naar een van de vele microbrouwerijen die overal in NYC opduiken (Singlecut Beersmiths / Rockaway Brewing company). Om te winkelen, ga je in het weekend naar de LIC-vlooienmarkt. Als je in de buurt bent, sla dan zeker de prachtige retro-chique Sweetleaf koffietent niet over, die ‘s avonds verandert in een bar.
Ga voor het avondeten naar Flushing (op metrolijn 7 stap je uit bij Main St.). Check Yelp voor een Aziatisch restaurant dat je aanspreekt. (En ja, dit is een onwijs lastige keus!) Kies als toetje een van de lekkere Chinese gebakjes of ga voor een Bubble Tea. Je kunt er zelfs voor kiezen om een avondje karaoke te gaan doen in een privé ruimte. Kijk in dat geval uit naar de borden met KTV erop.
Laatste tip: plan vooruit!
New York is HUGE. Ik maak wel eens grapjes over dat je ongeveer twee weken nodig hebt om de belangrijkste bezienswaardigheden van NYC te bekijken. En ergens is dat ook wel waar, aangezien ik Coney Island (Brooklyn) niet heb meegenomen in deze reisgids.
Maar 5 volledige dagen is de perfecte start om je thuis te gaan voelen in New York City. Hieronder vind je een gratis kaart met daarop alle plekken die ik heb benoemd. Deze kun je downloaden en vervolgens offline gebruiken!
Ben jij al naar New York City geweest?
Wil je nog meer info? Lees hier mijn Master NYC Budget Guide met ALLES onder $10. Echt waar! Ga je met de subway? Hier vind je tips over hoe het metronetwerk van NYC werkt inclusief handige hacks. En klik hier voor mijn gids over Thanksgiving, Kerstmis, Oud & Nieuw en het vakantieseizoen in NYC.
Gerry
Hello Karen,
I like to visit New York,ofcourse when the Corona virus is over,I shall remember your interesting blog,I live in Dordrecht the town you liked. Greetings,Gerry Olverink